By , on September 12, 2015

Salon


Prima lună de toamnă îmbină armonios fructele şi legumele. Avem la dispoziţie o gamă întreagă de alimente sănătoase, care încântă gusturile. Iată deci ce poţi servi încă de la începutul noului anotimp.

Dovleacul

Dovleacul protejează organismul de raceală şi întareşte sistemul imunitar, are grijă de sănătatea inimii şi este util în diete, deoarece ofera senzaţia de saţietate, fara sa aiba multe calorii. Seminţele de dovleac sunt o sursa buna de acid gras omega 3. Printre nutrienţii pe care-i gasim în dovleac se numara calciu, potasiu, seleniu, fi er, mangan, inclusiv fi bre si caroten. De asemenea, vitaminele A, B1, B3, B6, C, E si acid folic.

Sfecla roşie

Proaspata si gustoasa, sfecla rosie merita sa fie trecuta pe lista de cumparaturi. Reprezinta o sursa excelenta de vitamina B, vitamina C, magneziu, fier, cupru, mangan, potasiu si fibre. Consumul acestei legume si al sucului de sfeclă scade tensiunea arterială, protejează inima şi ficatul şi are un puternic efect detoxifiant, energizant şi antiinflamator.

Varza albă

Ideală în dietă şi în curele de detoxifiere, varza dulce constituie baza salatelor în timpul perioadei de toamnă. E bogată în vitaminele A şi C, iar varza de Bruxelles are o concentraţie ridicată de glucozinol, o subs tanţă care luptă împotriva cancerului şi dă acestor legume aroma lor specifică.

Spanacul

E un aliment bogat în nutrienţi, conţine vitamina K (cu benefi cii pentru sanatatea inimii, a sistemului osos, în prevenirea afecţiunilor oculare) şi are efect anticancerigen. Spanacul poate fi inclus la ori ce masă şi consumat cu ouă, peşte, amestecat în salata verde etc.

Perele

Dulci, aromate şi zemoase, perele conţin fibre, vitamine, minerale şo antioxidanţi care protejează organismul. Perele susţin buna activitate a inimii, sunt laxative, nutritive, detoxificante şi echilibrează nivelul colesterolului.

Murele

Aceste fructe dulci-acrisoare sunt gustoase si au beneficii nebanuite. Murele conţin vitamine si antioxidanţi, sunt remineralizante, antireumatice si pot sa amelioreze multe afecţiuni. Pot să prevină forme de cancer precum cel de sân, de stomac sau de colon (în principal datorită acidului clorogenic, responsabil de prevenirea formării substanţelor cancerigene în organism). Murele sunt o gustare uşor de luat şi le poţi servi ca atare sau în salate.

Nucile

Au un conţinut însemnat de fosfor, potasiu, dar şi magneziu, calciu, zinc, fier şi seleniu. De remarcat e şi faptul că acizii graşi omega 3 prezenţi în aceste fructe oleaginoase pot favoriza scăderea colesterolului. MIezul de nucă poate fi folosit atât la prepararea prăjiturilor, cât şi în salate sau supe reci pregătite în blender.

Merele

Fructe specifice toamnei, dar şi unele dintre cele mai gustoase si benefice pentru organism. Conţin multe vitamine, în spe cial vitamina C, inclusiv antio xidanţi puternici care contribuie la scaderea colesterolu lui rău şi la stimularea celui bun. De asemenea, merele previn formarea pietrelor la rinichi, pot reduce riscul apariţi ei astmului şi a diabetului de tip 2.

Diversitatea este esenţială

Fiecare fruct si fiecare leguma de sezon reprezinta un punct pe care îl marchezi pentru sanatatea ta. Este greu de facut o comparaţie între utilitatea diverselor fructe si legume, asa ca cel mai important element pe care trebuie sa îl reţineţi este diversitatea. Atunci când consumam o mare varietate de produse, avem ocazia sa ne aducem în organism tot spectrul de nutrienţi importanţi, dându-ne sansa de a ramâne sanatosi. Oricât de mult ne-ar placea un anumit fruct sau o leguma, e bine sa introducem în alimentaţia noastra si altele, cu gândul ca nu placerea gustului este cel mai important element, ci compoziţia acestor alimente.

sursa: libertatea.ro



Leave a Reply