By , on October 13, 2013

Salon


Am învățat, de-a lungul timpului, multe „trucuri” pentru a ne menține în formă și a fi sănătoși. Potrivit unor studii importante din domeniul nutriţiei, consumul de ceai verde ar trebui să facă parte din „trusa” indispensabilă pentru sănătatea trupului şi a spiritului.
 
În ziua de azi, cercetările științifice atestă proprietățile deosebite ale ceaiului verde și confirmă beneficiile pe care consumul de ceai verde le aduce în viața noastră atât la nivel fizic, cât și mental.pankoboltasztalset1small

Ce conține ceaiul verde:
 

 
Antioxidanţii sunt compuși naturali care se regăsesc în numeroase alimente şi băuturi, cu rol important în protejarea organismului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi în exces. Radicalii liberi sunt acele molecule instabile care atacă fiecare celulă a corpului uman, cauzând apariţia bolilor cronice. Aceştia provin din numeroase surse precum: poluare, fumat, stres. Pentru a neutraliza radicalii liberi, organismul are nevoie de flavonoizi. 
 
Flavonoizii reprezintă acel tip de antioxidanţi cu un efect extraordinar asupra sănătăţii, prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. Flavonoizii se găsesc în frunzele arbustului de ceai verde, dar şi în vinul roşu sau în cacaoa din ciocolata neagră.


L-teanina stimulează activitatea undelor alfa din creier, asociate cu introspecţia, cu o capacitate mai bună de concentrare şi cu o stare de spirit extraordinară. Spre deosebire de cafeină, teaninei nu i-au fost descoperite efecte adverse. L-teanina este fabricată în sistemul de rădăcină al plantei de ceai cu scopul de a susţine producţia de flavonoizi în frunzele acesteia. 
 

Pe lângă fluorul care protejează dinţii şi alte urme de elemente precum potasiul, magneziul, vitaminele A, B1 şi B2, ceaiul verde mai conţine trei componente foarte importante: uleiuri esenţiale, cofeină şi polifenoli.


Beneficiile ceaiului verde pentru sănătate şi frumuseţe

1. Uleiurile esenţiale conferă ceaiului verde gustul şi aroma specifică şi ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge.


2. Cofeina din ceaiul verde acţionează ca stimulent uşor şi, spre deosebire de cofeina din cafea, care îşi face efectul imediat, se eliberează mai încet în organism, dar tocmai acest efect mai lent constituie un avantaj, întrucât starea de bine, de revitalizare, pe care o induce în organism, se va prelungi cu mult faţă de cea dată de cafea.
 

3. De asemenea, acest tip de cofeină ajută la activarea metabolismului şi a sistemului digestiv şi contribuie la purificarea organismului de toxine.
4. Tot astfel, stimulează circulaţia şi previne afecţiunile cardio-vasculare.


5. În cazul cancerului la plămâni, colon, al sistemului digestiv, al pielii, la sân sau de prostată, antioxidanţii din ceaiul verde par a reduce dimensiunile şi ocurenţa unor astfel de tumori sau previn dezvoltarea lor.
6. Cercetările au arătat că polifenolii din ceaiul verde contribuie la reducerea absorbţiei grăsimii în sânge şi prin urmare, la scăderea colesterolului, conducând astfel la reducerea greutăţii corporale.
 

7. Prin conţinutul de L-teanină, ceaiul verde ajută la îmbunătăţirea tonusului psihic, creând o stare generală de bine care se va reflecta în îndeplinirea cu succes a provocărilor cotidiene.
 

„Studii promiţătoare despre un aminoacid care apare în mod natural în compoziţia ceaiului verde, denumit L-teanină sau doar teanină, indică faptul că această substanţă stimulează activitatea undelor alfa din creier, care sunt asociate cu o stare mentală relaxată, dar în acelaşi timp alertă”, a declarat biopsicologistul dr. Gail Owen.

Prepararea unui ceai perfect646x404
 
Ingrediente esențiale. Cald sau rece, ceaiul verde este băutura ideală. Pentru a savura o cană perfectă de ceai verde, aveţi nevoie de două ingrediente 100% naturale: apă şi frunze de ceai verde.

În acest sens, este important să respectaţi următorii paşi: folosiţi apă rece de la cele mai pure surse, care să conţină suficient oxigen. Fierbeţi apa moderat la microunde sau la ibric, în aşa fel încât să nu îndepărtaţi oxigenul şi mai ales, nu refierbeţi apa pentru a doua cană de ceai.  Magia începe imediat după ce aţi turnat apa caldă pe frunzele sau plicul de ceai verde. Pentru a permite eliberarea completă a antioxidanţilor flavonoizi, lăsaţi ceaiul verde la infuzat aproximativ trei minute.

În mod tradiţional, ceaiul verde este consumat fără adaos de zahăr sau lapte, pentru a-i savura gustul bogat.
 
Păstrare
Datorită faptului că ceaiul verde este un produs 100% agricol, pliculeţele de ceai verde ar trebui stocate în cutii etanşe, pentru a nu fi afectate de lumină, căldură sau umezeală. De asemenea, ceaiul verde absoarbe foarte repede mirosurile, de aceea este indicat să nu fie păstrat în frigider sau în apropierea altor tipuri de alimente.

Sursa: eva.ro



Leave a Reply